Loodwerk

Zink en lood worden sinds het begin van de 19de eeuw toegepast aan gebouwen. De introductie van zink in Nederland viel vrijwel gelijk met de heroriëntatie op oude bouwstijlen, de intree van de zogenaamde neostijlen. Het gebruik van zink nam een grote vlucht, niet alleen voor dakbedekking, goten en hemelwaterafvoeren maar ook voor de vele ornamenten die in de neostijlen werden toegepast.

Vanwege de nadelen van het traditionele bladzink, zoals omslachtige productiemethoden, beperkte afmetingen, beperkte vervormbaarheid, lage sterkte en anisotropie, wordt nu vaak lood gebruikt. Dit is zeer duurzaam, goed bestand tegen de elementen en goed vervormbaar.

Foto: een nieuwe verticale panlat wordt aangebracht, en het oude zink wordt afgevoerd.

Foto: constructie in afrondende fase. Het zink wordt hierna nog netjes aangeklopt en afgewerkt.

Werkwijze

Na het verwijderen en afvoeren van het oude zinkwerk is op de bestaande dakconstructie een speciale damp-doorlatende waterdichte folie aangebracht. Rondom is nieuw felswerk aangebracht.

Door de vorm van het dak zijn de detailleringen van bestaande onderdelen waar nodig aangepast om zodoende rondom een goede aansluiting te maken op het nieuwe felswerk. Ook vroeg deze zinken dakrenovatie om het inbouwen van een onderbreking in de bestaande goot. Door deze zogenoemde separatie worden nieuwe gebreken als gevolg van krimp en uitzetting voorkomen.

Het nieuwe dak heeft uiteraard een levensduur van meerdere jaren. Een mooi voorbeeld van hoe de actuele bouwkundige kennis wordt vertaald naar een optimalisering van kwaliteit, met een besparing op onderhoudskosten voor de klant als resultaat. Ook dat is ‘doordacht duurzaam’.

Afwerking

Alles wordt netjes afgewerkt, en het nieuwe dak kan er weer jaren tegen! Soms is het de moeite waard om wat vaker even omhoog te kijken…